Effectenhypotheek

Een effectenhypotheek is een hypotheekvorm waarbij de hypotheekschuld aan het einde van de looptijd wordt afgelost door het opgebouwde effectenkapitaal. Je betaalt gedurende de hele looptijd van de effectenhypotheek alleen rente over de hypotheekschuld en aan het einde van de looptijd wordt de schuld geheel dan wel gedeeltelijk afgelost door het opgebouwde effectenkapitaal. Je betaalt geen aflossing, alleen een inleg (eenmalig of periodiek) op een effectenrekening.

Op basis van een persoonlijk beleggingsprofiel dat je in opdracht van de geldverstrekker moet invullen, wordt bepaald welk soort effecten er voor moeten zorgen dat je effectenhypotheek aan het einde van de looptijd kan worden afgelost. Het resultaat van de effecten wordt vaak vooraf ingeschat op basis van het gemiddelde rendement van deze effecten over de afgelopen 20 jaar. Op deze wijze wordt de benodigde inleg berekend die je eenmalig of periodiek moet betalen.

Omdat effectenrendementen nogal schommelen, kent de effectenhypotheek geen enkele garantie op het te behalen resultaat. Het kan dus zijn dat je aan het einde van de looptijd van de effectenhypotheek je hypotheekschuld niet geheel kunt afbetalen.
Copyright © 2019 Triggerme BV