Levenhypotheek

Een levenhypotheek is een hypotheekvorm waarbij de hypotheekschuld aan het einde van de van te voren afgesproken looptijd van de hypotheek zou moeten worden afgelost door een aan de levenhypotheek gekoppelde levensverzekering. Gedurende de looptijd van de levenhypotheek betaal je naast de premie voor de levensverzekering alleen rente over de hypotheekschuld. Je betaalt dus geen aflossing.

De levenhypotheek kent grofweg twee varianten:
Variant 1 is de traditionele levensverzekering. De traditionele levensverzekering kenmerkt zich door het bij aanvang garanderen van een bepaald eindkapitaal dat uiteindelijk wordt aangevuld met verzekeringsmaatschappij winstdeling. Het garantiekapitaal plus de winstdeling die aan het einde van de looptijd tot uitkering komen zullen de levenhypotheek geheel of gedeeltelijk aflossen. Hoewel er een kapitaalgarantie wordt afgegeven, blijft de maatschappijwinst onvoorspelbaar en is het uiteindelijke eindresultaat niet vooraf gegarandeerd.

Variant 2 is de beleggingspolis ofwel Universal life of Universal linked. In deze beleggingspolis wordt het kapitaal op einddatum om de levenhypotheek af te kunnen lossen opgebouwd door beleggingen / beleggingsfondsen aan te kopen. Afhankelijk van je wensen en doelstellingen wordt een beleggingsprofiel opgesteld waaruit de beleggingsmaatschappij of de verzekeraar kan opmaken in welke beleggingsvormen belegd moet worden. Een enkele verzekeringsmaatschappij garandeert onder bepaalde voorwaarde een minimum eindkapitaal. Het resultaat op einddatum is uiteindelijk niet gegarandeerd. Vaak zit in beide varianten ook een overlijdensrisicoverzekering op de levens van de aanvrager of de aanvragers opgenomen, zodat bij onverhoopt overlijden er geen of een lagere hypotheekschuld overblijft.
Copyright © 2019 Triggerme BV